3 tips om brand te voorkomen

Je hoopt het nooit mee te maken, toch is de kans op brand in je woning redelijk groot. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van woningbrand. Soms is er alleen materiële schade, maar er zijn ook veel gevallen waarin gewonden zijn gevallen. Wist je dat er heel veel kleine dingen zijn die je kunt doen om brand te voorkomen? Wij hebben drie simpele tips voor je verzameld die je kunnen helpen bij het voorkomen van brand.

Brandmelders

Brandmelders, als het goed is heb je er minstens eentje in je huis hangen. Een goede brandmelder kan levens redden, het is dan ook ontzettend belangrijk dat je deze in je woning hebt. Een brandmelder kopen kan gemakkelijk online. Houd alleen wel rekening met de soort melder die je aanschaft, er zijn namelijk verschillende varianten. Zo heb je rookmelders, maar er zijn ook hittemelders. Rookmelders detecteren alleen de rook en hittemelders meten alleen de omgevingstemperatuur. 

Keukenbrandjes

Wist je dat veel woningbranden ontstaan in de keuken? Dit komt vooral door het slaan van de vlam in de pan, maar ook keukenapparatuur kan zomaar in de brand vliegen. Om te voorkomen dat er een kleine brand ontstaat in de keuken hebben we een aantal tips verzameld.

  • Loop nooit zomaar weg tijdens het koken
  • Een vlam in de pan door je door de deksel op de pan te doen, zo komt er geen zuurstof meer bij het vuur.
  • Gebruik geen water om het vuur te doven, dit kan er voor zorgen dat er een steekvlam ontstaat.
  • Als je keukenapparatuur niet gebruikt, kun je beter de stekker uit het stopcontact halen. Deze apparaten kunnen namelijk erg warm worden.

Elektronische apparatuur

Elektronische apparatuur is vaak de boosdoener bij een woningbrand. Apparaten kunnen namelijk erg warm worden en hierdoor kan het vlam vatten. Zorg er voor dat je de apparaten uitschakelt als je deze niet gebruikt. Ook bij het opladen van apparaten kan er nogal eens iets mis gaan. Wanneer bijvoorbeeld je mobiele telefoon 100% is opgeladen, wordt er nog steeds stroom naar het apparaat gevoerd waardoor de oplader erg warm kan worden. Haal je telefoon dus van de lader als deze opgeladen is.

Comments are disabled.