Veel verhuurders hebben het inmiddels als ontdekt: het verhuren aan expats is lucratief. Deze medewerkers van internationale bedrijven wonen voor een beperkte tijd in Nederland, waardoor u ook nooit lang aan een huurder vastzit. Bovendien is Nederland een aantrekkelijk land voor deze professionals, waardoor een volgende huurder doorgaans zo weer is gevonden. Een woning verhuren aan expats verloopt echter net iets anders dan het verhuren aan ‘gewone’ huurders. Gezien hun functie kunnen expats door hun werkgever naar elders overgeplaatst worden. Dat heeft implicaties voor een huurovereenkomst.
Wat houdt de diplomatenclausule in?
Als verhuurder wilt u er doorgaans zeker van zijn dat uw huurder voor een bepaalde tijd blijft. U heeft immers behoefte aan inkomenszekerheid. In veel huurovereenkomsten is dan ook een aanvangsperiode opgenomen. Binnen deze gestelde termijn mag een huurder het contract niet opzeggen. In het geval van verhuur aan een expat gaat dat niet op. Hij of zij wenst in de meeste gevallen een zogeheten diplomatenclausule als onderdeel van de huurovereenkomst. Deze clausule maakt tussentijdse opzegging door de huurder mogelijk in het geval dat hij of zij wordt overgeplaatst.
Waarom deze clausule voor u geen nadeel hoeft te betekenen
Gaat u uw woning verhuren aan expats, dan krijgt u bijna automatisch met de diplomatenclausule te maken. Hij of zij, maar ook de werkgever, wil er namelijk zeker van zijn dat de huurovereenkomst binnen de lopende contracttermijn kan worden ontbonden. De praktijk leert dat hier echter nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Bovendien moet een expat bewijs leveren voor overplaatsing naar een andere stad of een ander land alvorens hij de huurovereenkomst kan ontbinden. U hoeft dus niet bang te zijn dat u zich zomaar in uw vingers snijdt door expats tegemoet te komen met een diplomatenclausule.
Wat als u geen diplomatenclausule opneemt in de huurovereenkomst?
Aarzelt u als verhuurder toch over het opnemen van deze clausule in de huurovereenkomst? Niets is verplicht. Het staat u als woningeigenaar dan ook vrij om enkel overeenkomsten zonder deze clausule te bieden. U dient zich dan echter af te vragen of u zich wel uitsluitend op deze doelgroep zou moeten richten. De clausule is nu eenmaal inherent verbonden aan deze vorm van verhuur. Het aantal potentiële klanten wordt daarmee ook een stuk kleiner. Bovendien geeft een groot aantal bedrijven geen groen licht voor een huurovereenkomst waarin de diplomatenclausule niet is opgenomen.
Van toepassing op de verhuurder zelf
Wist u dat u een diplomatenclausule ook als onderdeel in een huurovereenkomst kunt opnemen wanneer u zelf mogelijk plotseling de woning weer wilt betrekken? Alhoewel de clausule hiervoor minder vaak wordt ingezet, kan het wel degelijk. Stelt u zich bijvoorbeeld voor dat u een tijd wilt gaan reizen of in het buitenland gaat werken en uw woning niet wilt opzeggen. U verhuurt uw woning dan tijdelijk, om deze zelf weer te betrekken wanneer u terugkomt. Wanneer er sprake is van deze situatie, gebruikt men meestal de term tussenhuur.